Gedroogde witte thee bladeren

Witte thee

Witte thee is een delicate theesoort die langzaam aan meer bekendheid gaat genieten. Als er thee gedronken wordt drinken de meeste mensen een zwarte thee of groene thee. Witte of gele thee zijn bij het grote publiek nog niet heel bekend. Sterker nog; de meeste mensen weten hier het bestaan niet vanaf. Toch is het zeer de moeite waard om eens een witte thee te zetten.

Witte thee is, in tegenstelling tot zwarte thee, geheel niet geoxideerd. Dit zijn alleen gedroogde theeblaadjes van de jonge theeknoppen die, in het voorjaar, binnen 48 uur geplukt worden nadat ze gevormd zijn. Omdat deze blaadjes nog in de groeifase zitten hebben deze blaadjes nog kleine witte haartjes waardoor de blaadjes een beetje wit lijken. Deze jonge theeblaadjes worden direct na de pluk in de oven gedroogd. Omdat er, in vergelijking met de rest van de theestruik, maar een beperkt aantal jonge blaadjes zijn is deze thee relatief duur.
De thee zelf blijft licht van kleur en wordt, hoe langer de thee getrokken word, geler van kleur. Qua smaak kan men zoetige tonen en bloemensmaken ontdekken.
Witte thee komt grotendeels uit China maar ook in Sri Lanka en India wordt witte thee geproduceerd.

Aan witte thee worden een aantal heilzame werkingen toegeschreven zoals bijvoorbeeld het verlagen van de cholesterol en het voorkomen van een aantal soorten kanker. Hier is echter, evenals voor groene thee, nog geen wetenschappelijk onderbouwing voor.

Het productieproces van witte thee

Om een kwalitatief goede witte thee te produceren worden de geplukte theeblaadjes gedroogt. Meestal gebeurt dit in speciale droogkamers en niet in de zon. Dit laatste is prima voor andere productieprocessen van thee maar omdat witte thee niet, of zo min mogelijk, mag oxideren is het beter in aparte ruimten te drogen dan in de zon. Hier heb je meer controlle over de warmte maar ook over de hoeveelheid zuurstof. De witte thee wordt hier echter niet extra verwarmt maar deze laat men rustig verwelken waardoor het meeste vocht verdwijnt en er geen (of weinig) oxidatie plaats kan vinden.
Hierna gaan de theebladeren een speciale droogoven in die de thee nog een minuut of 20 droogt op 95 graden Celcius aan het begin van deze tijd tot 40 graden aan het einde van deze deze 20 minuten. Na het afkoelen zijn de theebladeren klaar voor het sorteerproces en het verpakken. Dan kan deze heerlijk delicate thee op transport om te zorgen dat jij er lekker van kan genieten.

Hoe maak je witte thee?

De witte thee is iets kwetsbaarder dan bijvoorbeeld zwarte thee. Om deze reden dient het water voor een perfect kopje witte thee ook iets minder warm te zijn dan voor zwarte thee. De perfecte temperatuur voor de witte thee ligt tussen de 75 en 85 graden Celsius.
Om de smaak van de witte thee goed tot zijn recht te laten komen moet de thee ook langer getrokken worden. Zo rond de 8 minuten is genoeg maar omdat tegen die tijd het water ook voldoende afgekoeld is om nog smaak uit de thee te onttrekken kan het eigenlijk geen kwaad om de theeblaadjes in de thee te laten zitten. Zelfs uren laten trekken zal weinig merkbaar verschil in smaak opleveren tenzij je een te grote hoeveelheid theebladeren gebruikt.