Thee en kruiden

Tisane

Het ‘thee’ deel van kruidenthee slaat meestal op de bereiding. De warme drank zelf heet een Tisane. Dit is de oorspronkelijke naam. De bereiding van tisane is vaak gelijk aan het zetten van een kop thee maar echte theebladeren missen meestal in kruidenthee. Voor een goede kruidenthee dient het water net van de kook af te zijn. Rond de 95 graden Celsius is zou perfect zijn maar in de praktijk is het theewater vaak tussen de 80 en 90 graden Celsius. Een aantal kruiden om thee van te zetten zijn: Lavendel, Salie, Tijm, Brandnetel, Dovenetel, paardenbloemen, bonenkruid, bosaardbei en munt. De ‘kruidenthee’ moet wel wat langer trekken. Zo rond de 10 minuten en dan hebben de meeste kruiden hun smaak wel af gegeven.
Kruiden als Lavendel, brandnetels en paardenbloemen zijn over het algemeen wel te vinden in de natuur. Munt, Salie en Tijm zijn in sommige supermarkten en in de meeste tuincentra ook goed verkrijgbaar. Probeer ook eens wat te variëren door verschillende smaken te combineren. Voor munt heb je ook meerdere soorten zoals Marokkaanse munt, zwarte munt en witte munt. Deze zijn ook goed te combineren.

Rooibos

Rooibos is een plant die van nature voorkomt in de omgeving van de Cederberg in Zuid Afrika. Sinds ongeveer 1930 wordt deze plant speciaal gekweekt om er thee van te maken. Het productieproces lijkt verdacht veel op die van de thee van de Camellia Sinensis. Na het plukken van de rooibosbladeren worden deze gereinigd en gestampt. Hierna worden de bladeren in de zon gelegd zodat de bladeren gaan oxideren. Dit oxidatieproces zorgt voor de rode kleur van de rooibosthee.