koffiebonen

Arabica koffiebonen

De Arabica koffie is de meest gebruikte koffiebonen op de wereld. Je komt ze in de supermarkt en groothandels vaak genoeg tegen. Koffie 100% Arabica. Ongeveer 70 procent van de wereld koffieproductie maakt gebruik van deze koffieboon. Maar wat drinken we dan eigenlijk?
De Arabica koffiebonen of Coffea-Arabica vind zijn oorsprong in het Ethiopische hoogland waar de Arabica koffieplant zijn weg vond naar Jemen. Hier werd de Coffea Arabica geexporteerd en door de toenmalige Nederlandse VOC ingevoerd op Java. Aan het einde van de 17e eeuw werd de Coffea Arabica overgebracht naar de Hortus Botanicus te Amsterdam.
Aan het begin van de 18e eeuw werd een afstammeling van deze plant cadeau gedaan aan koning Lodewijk XIV in Parijs door de toenmalige burgemeester van Amsterdam. Door de Nederlanders en de Fransen werd de Arabica koffievervolgens verspreid over de rest van de wereld. De Nederlanders brachten de Arabica koffie naar Suriname en de Fransen naar Frans Guinea en via deze route ook naar Brazilië.

Coffea Arabica

De Coffea Arabica groeit als struik in de gebieden rond de evenaar op gemiddeld 1800 meter hoogte. Door de ijle lucht groeit de Coffea Arabica erg langzaam en kan de rode bes, waar de nog witte koffieboon in zit, zich volledig ontwikkelen. Tevens blijft door deze hoogte de hoeveelheid cafeïne beperkt. Een ander bijkomend voordeel van de hoogte waarop de Arabica groeit is dat er vrij weinig insecten kunnen leven. Deze kunnen hierdoor ook geen schade aanrichten. Toch is de Arabica koffiestruik gevoeliger voor ziekten, plagen en vorst dan andere koffiesoorten. Het nadeel van de hoogte is dat het duurder is om de Arabica koffiebonen te kunnen verbouwen en de koffiestruiken te kunnen onderhouden. Hierdoor wordt de uiteindelijke prijs van Arabica koffie ook duurder.

De Coffea Arabica koffiestruiken bloeien direct na het regenseizoen en na ongeveer 9 maanden zijn de vruchten rijp. Per jaar komt er ongeveer 4 tot 5 kilo fruit van de Arabica koffiestruik. Uiteindelijk haalt men hier maximaal 1 kilo koffie uit.

De smaak van Arabica koffie

Net als bij de verschillende smaken van verschillende wijndruiven hebben ook koffiebonen hun verschillen. Zo is de smaak van Arabica koffie meer zoet en zacht waarbij je in het aroma suikerachtige en fruit tonen kan ontdekken. Dit in tegenstelling tot de Robusta koffieboon welke een meer bittere smaak heeft.