Oolong thee
Oolong is een theesoort die we in Nederland vrij weinig tegen komen. Oolong is een bijzondere theesoort welke maar half gefermenteerd wordt en ook wel ‘Zwarte Draak’-thee genoemd. Oolong wordt net als alle andere thee gemaakt van de bladeren van de theestruik, de Camillia Sinensis. Het verschil tussen Oolong en andere theesoorten ligt in de leeftijd van de bladeren voordat ze geplukt worden. Theebladeren voor Oolong zijn minimaal 2 jaar oud. Er zijn twee verschillende soorten Oolong thee. De eerste heet Wu-long en wordt gemaakt in China en de andere uit Formosa (Taiwan) wat mooi betekend en heet gewoon Oolong.
Het belangrijkste verschil tussen Wu-long en Oolong uit Taiwan ligt in de hoogte. Omdat de Oolongthee in taiwan op veel grotere hoogte verbouwd wordt dan in China is deze van veel betere kwaliteit.
Nadat de theebladeren voor Oolongthee geplukt zijn moeten deze zo snel mogelijk verwerkt worden. Eerst worden de bladeren schoon gemaakt en gesorteerd waarna de bladeren worden verflenst door deze rond de 2 uur in het zonlicht te leggen. Hierna gaan de bladeren in manden van bamboe waarna ze flink geschud worden. Op deze manier worden de bladeren licht gekneusd. Een andere methode om het blad te kneuzen is het rollen van de theebladeren.
Als dit alles klaar is worden de theebladeren kort gefermenteerd tot een fermentatiegraad van 30% tot 70%. Hierin zit het verschil tussen de groenere en donkerdere variant van Oolong. Na het fermenteren worden de bladeren gebakken om het vocht te verwijderen. Dan worden de bladeren gewogen en ingedeeld in een classificatiesysteem. Hierna zijn de bladeren klaar voor gebruik en worden ze gewogen en verkocht aan fabrikanten die ze doorverkopen.
De productie van verschillende theevarianten is uiteraard net even anders van elkaar. Ga naar de pagina productieproces van thee om hier meer over te lezen.
Classificatiesysteem Oolong
Zoals elke thee heeft ook Oolong zijn eigen classificatiesysteem. Dit systeem is gemakkelijk in gebruik maar verschilt helaas per land. Het meest gebruikte systeem voor Oolongthee is het Taiwanese systeem.
1. Finest to Choice
2. Finest
3. Fine to Finest
4. Fine Up
5. Fine
6. On Fine
7. Superior to Fine
8. Superior Up
9. Fully Superior
10. Superior
11. On Superior
12. Good to Superior
13. Good Up
14. Fully Good
15. Good
16. On Good
17. Standard
Smaak van oolongthee
Oolong is een bijzondere theesoort. Dit komt ook terug in de smaak. Oolong zit qua geur, kleur en smaak tussen groene en zwarte thee in. Het resultaat is een volle, zachte thee met houtachtige tonen. Deze thee wordt niet snel bitter maar laat de thee niet te lang trekken want dan wordt ook Oolongthee bitter. Verder is het belangrijk om de Oolongthee de ruimte te geven. Zitten de bladeren te dicht op elkaar dan zullen de smaken zich niet goed ontvouwen.